چیست ؟ Li-Fi
محققان موفق به توسعه نمونه اولیه یک فناوری اتصال به اینترنت مبتنی بر نور به اسم Li-Fi شده اند که پیش بینی می شود نحوه اتصال به اینترنت را متحول کند.
چهار سال پیش یک محقق اسکاتلندی به نام هارالد هاس ایده یک نوع اتصال بی سیم به اینترنت را مطرح کرد که با استفاده از لامپ های LED کار می کرد. اکنون این محقق پس از گذشت چهارسال، موفق به ارایه نمونه اولیه این فناوری شده است.
این فناوری Li-Fiنام دارد و با استفاده از پانل های خورشیدی، انرژی لازم برای لامپ های LED را فراهم می کند؛ سپس از نور چشمک زن لامپ برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.
مدیر این پروژه در توضیح اختراع خود گفته است که در حال حاضر برای ارتباط با اینترنت، از کابل یا امواج رادیویی استفاده می شود که هر دو به راحتی قطع می شوند؛ ولی استفاده از نور برای انتقال اطلاعات بسیار سریعتر و امن تر از فناوری پهن باند بی سیم کنونی است. برای استفاده از این فناوری، کاربر باید یک روتر مخصوص Li-Fi در اختیار داشته باشد.
درست است که انتقال اطلاعات با استفاده از این روش مبتنی بر نور است؛ ولی امواج نوری نامریی هستند و آلودگی نوری ایجاد نمی کنند. همچنین این فناوری امکان هک و جاسوسی را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد. قرار است این پروژه باهمکاری شرکت HIGGINSON که بازوی تجاری دانشگاه ادینبورگ است و یک شریک تجاری دیگر به تولید انبوه برسد و در اختیار عموم کاربردان قرار گیرد.
برخی افراد با نحوه صحیح پیکربندی وای-فای آشنایی ندارند و از الگوریتمهای رمزگذاری قدیمی، مانند محرمانگی معادل سیمی (WEP) استفاده میکنند. الگوریتم رمزگذاری WEP یکی از ضعیفترین روشهای رمز گذاری است. این نوع رمز گذاری را نسبت به طول رمز و ترافیک شبکه میتوان در مدت نسبتا کوتاهی شکست. برخی از نسخههای WPS هم از امنیت خوبی برخوردار نیستند.
لای-فای سد برابر سریع تر از وای-فای
تکنولوژی تازهای که در آن به جای امواج رادیویی از نور یا طیف مریی برای انتقال اطلاعات استفاده میشود، برای اولین بار در فضاهای کاری آزمایش شده است.
سرعت انتقال اطلاعات در این تکنولوژی که با نام لای-فای شناخته میشود، ۱۰۰ برابر بیشتر از فناوری مرسوم فعلی یعنی وای-فای است و میتواند به یک گیگابایت بر ثانیه برسد. با این سرعت میتوان یک فیلم بلند را با کیفیتی مناسب در عرض حدود یک ثانیه دانلود کرد. برای استفاده از این تکنولوژی علاوه بر منبع نور مانند لامپهای LED، حسگر نور و ارتباط اینترنتی نیاز است. این شیوه در روزهای گذشته توسط شرکت ولمنی (Velmenni) در تالین، پایتخت استونی آزمایش شده است.
در این آزمایش ولمنی از لامپهای لای-فای برای انتقال اطلاعات با سرعت یک گیگابایت بر ثانیه استفاده کرد. تستهای آزمایشگاهی نشان میدهد که این سرعت از نظر تئوری میتواند به ۲۲۴ گیگابایت بر ثانیه برسد. تکنولوژی لای-فای در یک اداره و برای دسترسی کارکنان به اینترنت، و همین طور در یک فضای صنعتی به عنوان نوعی روش نورپردازی هوشمند مورد استفاده قرار گرفته است.
دیپاک سولانکی، مدیر عامل ولمنی میگوید این فناوری میتواند “در عرض سه یا چهار سال” برای استفاده عمومی عرضه شود. پخش ویدیو با یک لامپ Image copyright نام لای-فای برای این تکنولوژی اولین بار از سوی پروفسور هرالد هاس، استاد دانشگاه ادینبورگ و در جریان یک سخنرانی تد (TED) در سال ۲۰۱۱ مورد استفاده قرار گرفت.
او در این سخنرانی از یک لامپ LED برای پخش یک ویدیو استفاده کرد. آقای هاس آیندهای را پیشبینی کرد که در آن میلیاردها لامپ نقش هاتاسپاتهای اینترنت بیسیم را ایفا میکنند. یکی از امتیازهای اصلی لای-فای این است که بر خلاف وای-فای با سیگنالهای دیگر تداخل ندارد و به همین دلیل میتواند در هواپیما یا مکانهای دیگری که تداخل امواج مسالهای جدی است، استفاده شود. در حالی که طیف امواج رادیویی در جهان به سرعت در حال پر شدن است، طیف امواج مریی یا نور، ۱۰ هزار بار بزرگتر است و به این زودیها با مشکل روبرو نخواهد شد.
با وجود این، تکنولوژی لای-فای نقاط ضعفی هم دارد که مهمترین آن قابل استفاده نبودن در فضای خارجی و در نور مستقیم آفتاب است چون مشکل تداخل به وجود میآید. مشکل دیگر این است که امواج قابل رویت از دیوار عبور نمیکند و به همین دلیل تنها در فضای بدون مانع قابل استفاده است. به همین دلیل تکنولوژی لای-فای در مراحل ابتدایی احتمالا در مکانهایی محدود و به عنوان مکمل وای-فای به کار خواهد رفت.
توضیحی که بتواند به ما در رفع لینک خراب کمک بکند. مثلا چه کیفیتی و چه قسمتی از این سریال مشکل خرابی دارد.